Sopiva sisäilman kosteus
Sisäilman kosteus on tekijä, joka voi vaikuttaa merkittävästi talon ja sen asukkaiden hyvinvointiin. Tässä artikkelissa kerromme mihin väärä huoneilman kosteus voi vaikuttaa, mikä on sopiva huoneilman kosteustaso ja miten se saavutetaan.
Mitä sisäilman kosteus tarkoittaa?
Sisäilman tai huoneilman kosteus tarkoittaa kosteuden määrää kotisi sisäilmassa. Sopivan kosteusprosentin saavuttaminen on tärkeää, sillä huoneilman kosteus vaikuttaa merkittävästi asuinmukavuuteesi ja terveyteesi. Puhumattakaan kotisi terveydestä.
Mikä on terveellinen sisäilman kosteus?
- Optimaalinen sisäilman kosteustaso on 40-60%
- Tätä huomattavasti kosteammassa erilaiset homeet ja pölypunkit pääsevät lisääntymään. Tätä huomattavasti matalampi kosteustaso taas saattaa aiheuttaa esimerkiksi maalin halkeilua.
Sopiva huoneilman kosteus pitää ihmiset ja rakenteet terveinä
Väärä sisäilman kosteus voi aiheuttaa lukuisia ongelmia niin rakennukselle kuin sen asukkaillekin…
Väärä sisäilman kosteus on riski rakennukselle
- Homekasvu: Korkea kosteustaso tarjoaa ihanteellisen ympäristön homeelle ja heikentää rakennuksen rakenteellista eheyttä.
- Puuvahingot: Matala kosteus voi kuivattaa ja halkeuttaa puusta tehtyjä elementtejä. Korkea kosteus taas voi saada puun turpoamaan ja vääntymään. Tämä vaikuttaa puulattioihin, huonekaluihin ja muihin rakenteellisiin elementteihin.
- Maali- ja tapettivauriot: Korkeat kosteustasot voivat aiheuttaa maalin kuplimista ja hilseilyä sekä tapetin irtoamista.
- Kondensaatio-ongelmat: Liiallinen kosteus voi johtaa kondensaatioon ikkunoissa, seinissä ja putkissa. Tämä voi lopulta aiheuttaa vesivahinkoja ja edistää homeen kasvua.
- Ruoste ja korroosio: Korkeat kosteustasot voivat nopeuttaa ruostumista ja korroosiota rakennuksen metallikomponenteissa, kuten putkissa, laitteissa ja rakenteellisissa elementeissä.
- Eristyksen heikkeneminen: Korkea kosteus voi heikentää eristysmateriaalien tehokkuutta. Tämä voi johtaa mm. korkeampiin energiakustannuksiin.
Väärä sisäilman kosteus voi aiheuttaa oireita asukkaille
- Hengitysongelmat: Korkeat kosteustasot voivat pahentaa hengityselinsairauksia, kuten astmaa ja allergioita. Matala kosteustaso taas voi kuivattaa kurkun ja nenän limakalvoja, aiheuttaen ärsytystä sekä lisääntynyttä infektioherkkyyttä.
- Iho-ongelmat: Matala kosteus voi aiheuttaa kuivaa ihoa, ekseemaa ja muita ihoärsytyksiä. Korkea kosteus voi johtaa liialliseen hikoiluun ja epämukavuuteen.
- Silmien ärsytys: Kuiva ilma voi ärsyttää silmiä, aiheuttaen punoitusta ja kutinaa, erityisesti piilolinssien käyttäjille.
- Epämukavuus: Sekä korkeat että matalat kosteustasot voivat aiheuttaa yleistä epämukavuutta, vaikuttaen unen laatuun ja yleiseen hyvinvointiin.
- Infektioriski: Kuiva ilma voi kuivattaa limakalvoja, heikentäen niiden kykyä vangita ja poistaa taudinaiheuttajia. Mikä voi lisätä hengitystieinfektioiden riskiä.
- Lämmönsäätely: Korkea kosteus voi tehdä ilmasta kuuman ja tukalan tuntuisen. Aiheuttaen ylikuumenemista ja epämukavuutta. Matala kosteustaso taas voi tehdä ilmasta kylmemmän tuntuisen, lisäten lämmityskustannuksia, kun lämmitys laitetaan sen takia kovemmalle.
Sisäilman kosteuden mittaus
Sisäilman kosteustaso mitataan kosteusmittarilla, joka antaa sisäilman kosteusprosentin. Sisäilman kosteusprosentti kertoo ilmassa olevan kosteuden suhteellisen määrän verrattuna maksimimäärään, jonka ilma voi pitää tietyssä lämpötilassa.
Kosteuden pitäminen suositellulla tasolla varmistaa mukavan ja terveellisen asumisen sekä rakenteiden ehjänä pysymisen.
Epäiletkö kotisi sisäilman laatua?
Tilaa ilmainen sisäilmakartoitus niin saat tiedon ilmanvaihdon toimivuudesta ja vinkkejä sen parantamiseksi.
Tarvittaessa toteutetaan kotiisi kevyt sisäilmaremontti, jossa asennamme kotiisi Finluftin korvausilmalaitteet ja optimoimme ilmanvaihdon toimivuuden.
Mikä on ihanteellinen huoneilman kosteus?
Optimaalinen sisäilman kosteus määritellään usein olevan välillä 40-60%. Alla olevasta kuvasta näet eri kosteustasot.
Erityisesti yli 70%:n suhteellinen sisäilman kosteus on ihanteellinen mikrobien ja homesienten kasvulle. Yli 90% sisäilman kosteus taas aiheuttaa jo lahovaurioita rakenteille.
Sisäilman kosteus voi vaihdella hieman kesällä ja talvella, mutta suurimman osan vuodesta sen tulisi olla mainittujen viitearvojen sisällä.
Mitä sisäilman kosteusprosentti kertoo?
Hieman alhainen: sisäilman kosteus 35
Kosteustaso 35 % on suositellun alueen alarajalla. Se voi olla sopiva talvella, mutta voi aiheuttaa kuivuusongelmia, jos kosteus laskee vielä alemmas.
Ihanteellinen: sisäilman kosteus 40
40%:n kosteustasoa on yleisesti pidetty ihanteellisena, tarjoten tasapainon, joka tukee terveyttä ja mukavuutta sekä estää homeen kasvun ja rakenteelliset vahingot.
Hieman korkea: sisäilman kosteus 65
Kosteustaso 65 % on suositeltua korkeampi ja voi luoda olosuhteet, jotka suosivat homeen kasvua ja rakenteellisia ongelmia.
Miten huoneilman kosteus säädetään?
Huoneilman kosteus saadaan yleensä oikealle tasolle tehostamalla kodin ilmanvaihdon toimintaa, sillä usein väärä huoneilman kosteustaso johtuu tehottomasti toimivasta ilmanvaihdosta.
Ilman tulee päästä liikkumaan ja vaihtumaan asunnossa, jotta huoneilman kosteus pysyy oikealla tasolla, eikä ilma seiso tai poistu vääriä reittejä.
Toinen keskeinen asia on varmistaa riittävä korvausilman määrä asunnossa. Korvausilmalaitteet, kuten ikkunaan asennettava korvausilmalaite Finluft Flow ovat tähän loistava ratkaisu. Niiden avulla asuntoon voidaan saada jopa 30-50% lisää ilmaa.
Talon kosteustasojen ollessa viitearvojen sisällä, voidaan esimerkiksi talvella taistella lämmityksestä johtuvaa kuivaa huoneilmaa vastaan ilmankostuttimien avulla.
Säännöllinen ilman kosteuden seuranta ja säätäminen varmistavat mukavan sekä terveellisen elinympäristön.
Tietoa sisäilman kosteudesta
Etsitkö keinoja tehostaa kotisi ilmanvaihdon toimintaa?
Käänny rohkeasti puoleemme, niin kerromme sinulle eri vaihtoehdoista.
Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.