Hyvä sisäilma vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin

Hyvä sisäilma edistää terveyttä ja hyvinvointia. THL:n mukaan vietämme sisätiloissa noin 90 % ajasta, joten sisäilman laadulla on väliä. Laadukas sisäilma on tuoksutonta ja miellyttävää sekä lämpötilaltaan että ilmankosteudeltaan. Puhdas ja raikas sisäilma tukee toimintakykyä ja elinvoimaisuutta. Huono sisäilma voi aiheuttaa ärsytys-, hengitystie- ja yleisoireita. Ongelmat ovat onneksi useimmiten ratkaistavissa.

Sisäilmatutkimus kertoo sisäilmaongelmien syyn - riittämätön ilmanvaihto yleisin ongelma

THL:n mukaan työikäiset suomalaiset viettävät ajastaan noin 90% sisätiloissa, pienet lapset ja vanhukset jopa tätäkin enemmän. Siksi ei ole yhdentekevää, millaista sisäilmaa hengitämme. Huono sisäilma esimerkiksi työpaikalla aiheuttaa kalliita sairauspoissaoloja.

Jos oman kodin sisäilmaongelmat haluaa selvittää ja selättää, on talossa tai asunnossa tehtävä sisäilma-asiantuntijan toimesta sisäilmatutkimus. Sisäilmatutkimuksessa selvitetään, mistä sisäilmaongelmat johtuvat. Huono sisäilma ei tarkoita automaattisesti mikrobivauriota (hometta) ja koko talon purkua. 

Hengitysliiton mukaan kosteus- ja homevauriot ovat vain yksi sisäilmaongelmien aiheuttaja,  useimmiten sisäilmaongelmat liittyvät riittämättömään ilmanvaihtoon. Puutteellinen tai väärin toimiva ilmanvaihto voi pahentaa sisäilman epäpuhtauksien vaikutuksia ja aiheuttaa yleisoireita. 

Kun ongelmien aiheuttaja on tiedossa, voidaan oikeilla toimenpiteillä saada sisäilmaongelma hallintaan ja optimaaliset olosuhteet hyvinvoinnille ja terveydelle.

Huono sisäilma aiheuttaa monenlaisia oireita ja lisää sairauspoissaoloja

Huono sisäilma kotona tai työpaikalla saa ihmisen voimaan huonosti. Huono sisäilma voi aiheuttaa esimerkiksi allergia- ja hengitystieinfektio-oireita tai päänsärkyä, joiden vuoksi joutuu olemaan pois töistä. 

Päiväkodeissa yleisimmät sisäilmaongelmat ovat ilman tunkkaisuus ja kosteusvauriot.

Lapsi voi oireilla jatkuvalla yskällä ja nuhalla tai erilaisin ihottumaoirein. Lapsen kutiseva, hilseilevä ja  jopa verille asti raavittu iho ei ole pikkujuttu. Rakennusten kosteusvauriot ovat lapsille astman ja hengitystieoireiden riskitekijä.

Talvella sisäilma voi olla liian kuivaa, mistä aiheutuu monenlaisia oireita kaiken ikäisille. Liian kuiva sisäilma voi aiheuttaa kurkkukipua, yskää tai silmien kuivumista ja ärsytysoireita, joihin voi joutua hakemaan apua lääkäriltä. Kuiva sisäilma on usein ongelma kiinteistöissä, joissa on koneellinen poisto tai painovoimainen ilmanvaihto, joka ei toimi oikein. Myös pölyinen sisäilma ärsyttää silmiä ja hengitysteitä. Joskus sisällä poltettavat tuoksukynttilät tai suitsukkeet voivat ärsyttävää kurkkua tai silmiä.

Jos ilma ei vaihdu oikein ja suunnitellusti, sisäilma on huonoa ja tunkkaista. Aina huono sisäilma ei kuitenkaan johdu ilmanvaihdosta. Syynä voi olla esimerkiksi uuden laminaattilattian alle jätetty vanha muovimatto, jonka muovi ja kiinnitysliima hajoavat kemiallisesti päästäen huoneilmaan haitallisia aineita.

Huonon sisäilman taustalla voi myös olla kosteusvaurio rakenteissa ja mikrobikasvustot. Tällöin ilmanvaihdon parantaminen ei yksin ratkaise sisäilmaongelmaa. Vaurioituneet rakenteet on ensin korjattava ja sen jälkeen huolehdittava ilmanvaihto toimivaksi.   

Huonon sisäilman aiheuttamia oireita ja sairauksia:

Huono sisäilma on ongelma myös rakennukselle

Liian kostea sisäilma on usein tunkkainen ja ummehtunut. Sisäilman kosteus luo pitkittyessään monia ongelmia asukkaille ja kiinteistön käyttäjille. Liian lämmin, jopa kuuma sisäilma yhdistettynä kosteuteen luo otollisen alustan mikrobikasvustolle ja pitkittyessään sairastuttaa talon rakenteet.

Huono sisäilma on kuivana, kosteana tai ummehtuneena aina ongelma rakennukselle, niin kerrostalossa, rivitalossa, paritalossa kuin omakotitalossakin. Siksi sisäilmaongelmat kannattaa selättää aina sisäilma-asiantuntijan kanssa. Sisäilmamittaus antaa faktatietoa oman kodin sisäilmatilanteesta ja tarvittavista toimenpiteistä.

Hyvä sisäilma tukee hyvinvointia ja toimintakykyä - sisäilmaongelmien korjaaminen on satsaus terveyteen

Terve sisäilma auttaa jaksamaan paremmin työssä ja kotona. Hyvä sisäilma on terveyden ja hyvinvoinnin perusta. Kun kodin ja työpaikan sisäilman ongelmien aiheuttajat poistetaan, siitä seuraa välittömästi hyvinvointia. 

Suomessa on maailman puhtain ilma ja se on vain 20-30 senttimetrin, eli seinävahvuuden päässä kodistasi! Miksi siis kärsisit puutteellisesta ilmanvaihdosta ja huonosta sisäilmasta. Laita kotisi korvausilma-asiat kuntoon ja hengitä raikasta ilmaa, jota on kotisi seinän takana rajattomasti.

Mietityttävätkö sisäilma-asiat?

Meiltä saat apua, tukea ja tietoa!